Testet e shtatzënisë

Testet e shtatzënisë kërkojnë një hormon të veçantë – gonadotropinën korionike njerëzore (hCG) – që zhvillohet vetëm në trupin e një gruaje gjatë shtatzënisë. Këto teste mund të përdorin urinën ose gjakun tuaj për të kërkuar hCG. Testet e shtatzënisë në shtëpi janë teste të zakonshme të urinës.

Kur përdoren si duhet, testet e shtatzënisë në shtëpi janë shumë të sakta.

Çfarë është një test shtatzënie?

Një test shtatzënie është një mënyrë për të përcaktuar nëse jeni shtatzënë duke parë sasinë e gonadotropinës korionike njerëzore (hCG) në trupin tuaj. Që nga fillimi i shtatzënisë, trupi juaj fillon të kalojë nëpër ndryshime për të mbështetur rritjen në grupimin e qelizave që do të zhvillohen në fëmijën tuaj. Një gjë që ndodh shumë shpejt është prodhimi i hCG. Ky hormon gjendet vetëm tek gratë shtatzëna dhe fillon të grumbullohet sapo veza e fekonduar të vendoset në mitër – rreth 10 ditë pas konceptimit.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të testeve të shtatzënisë – testet e urinës dhe testet e gjakut. Zakonisht ju vendosni të bëni një test të urinës në shtëpi nëpërmjet një testi shtatzënie në shtëpi. Ky lloj testi mund të blihet pa recetë dhe është i disponueshëm në një sërë çmimesh. Testet e gjakut për të kontrolluar shtatzëninë bëhen në qendrën e kujdesit shëndetësor.

Ka disa arsye pse mund të bëni një test shtatzënie. Pavarësisht se cila është arsyeja, nëse ndonjëherë keni ndonjë pyetje në lidhje me rezultatet e testit tuaj, gjëja më e mirë për të bërë është të kontaktoni mjekun specialist. Shtatzënia mund të konfirmohet edhe me anë të ultratingujve. Më vonë gjatë shtatzënisë, një ekografi përdoret jo vetëm për të parë fëmijën tuaj, por për t’u siguruar që afati kohor i zhvillimit të përputhet me datat e konceptimit tuaj dhe periudhën e humbur.

Si funksionojnë testet e shtatzënisë?

Kur bëni një test shtatzënie, ai po kërkon sasinë e gonadotropinës korionike njerëzore (hCG) në trupin tuaj. Ju mund të gjeni hCG në urinë ose gjak. Megjithatë, ky hormon ka nevojë për kohë për t’u grumbulluar në trupin tuaj, gjë që mund të bëjë që testet e shtatzënisë shumë të hershme të rezultojnë negative. Çdo ditë të shtatzënisë së hershme, trupi juaj do të krijojë më shumë hCG. Me kalimin e javëve, ju do të keni gjithnjë e më shumë hCG në trupin tuaj, gjë që do të bëjë më shumë gjasa që një test shtatzënie të rezultojë pozitiv.

Testet e shtatzënisë funksionojnë duke reaguar ndaj sasisë së hCG në urinë ose në gjak. Në një test të urinës, një letre reaktive zbulon hCG. Kjo më pas mund të tregojë një shenjë plus, vija të dyfishta vertikale ose edhe fjalën “shtatzënë”. Teste të ndryshme do të tregojnë një rezultat pozitiv në mënyra unike. Lexoni udhëzimet që vijnë me testin për të ditur se si do të duket një rezultat pozitiv. Në test, do të ketë gjithashtu një dritare kontrolli që do të shfaqet së pari. Duke parë një simbol në këtë dritare do t’ju tregojë se testi po funksionon. Mbani në mend se teste të markave të ndryshme do të kërkojnë kohë të ndryshme për të reflektuar rezultatin.

Testi i shtatzënisë në shtëpi

Sipas shumicës së prodhuesve, testet e shtatzënisë në shtëpi janë rreth 99% efektive kur përdoren sipas udhëzimeve. Kjo është afërsisht e njëjta shkallë saktësie si testet e shtatzënisë në urinë të bëra në qendrën e kujdesit shëndetësor. Këto teste janë të disponueshme në farmaci dhe nuk kanë nevojë për recetë. Ato mund të marrin sasi të ndryshme kohe në varësi të markës. Është e rëndësishme të lexoni udhëzimet për këto teste përpara se t’i përdorni.

Kur bëni një test shtatzënie në shtëpi, zakonisht duhet të vendosni disa pika të urinës në shiritin kimik ose do ta vendosni shiritin në rrjedhën e urinës. Shiriti është projektuar posaçërisht për të zbuluar hCG. Testi mund të bëhet 10 ditë pas konceptimit. Megjithatë, përdorimi i testit pasi keni vënë re vonesë të menstruacioneve zvogëlon mundësinë e marrjes së një përgjigje-negative.

Ka disa gjëra që duhen mbajtur parasysh kur bëni një test shtatzënie në shtëpi:

Përdorni urinën tuaj të parë në mëngjes kur është e mundur.
Kjo është koha e ditës kur nivelet tuaja të hCG do të jenë më të përqendruara dhe më të lehta për t’u zbuluar. Nëse kryeni testin në një kohë tjetër të ditës, sigurohuni që urina juaj të ketë qenë në fshikëzën tuaj për të paktën katër orë.

Mos pini sasi të tepërta lëngjesh përpara se të bëni një test shtatzënie.
Shumë njerëz mendojnë se kjo do të rrisë vëllimin e urinës, por gjithashtu mund të hollojë nivelet tuaja të hCG.
Lexoni plotësisht udhëzimet që vijnë me testin përpara se të filloni testin dhe ndiqni me saktësi çdo hap.Kur duhet të bëj një test shtatzënie?
Nëse mendoni se mund të jeni shtatzënë, është mirë të bëni një test dhe të siguroheni. Nëse jeni shtatzënë, do t’ju duhet të filloni kujdesin para lindjes. Në shumë raste, mund të merrni një rezultat pozitiv nga një test në shtëpi që në 10 ditë pas konceptimit. Për një rezultat më të saktë, prisni derisa të keni humbur menstruacionet për të bërë një test. Mos harroni, nëse bëni një test shumë shpejt, ai mund të jetë negativ edhe nëse jeni shtatzënë. Nëse merrni një përgjigje negative dhe më pas vëreni se keni vonesë apo menstuacionet nuk vijnë, bëni një test tjetër ose kontaktoni profesionistin e kujdesit shëndetësor.

Cilat janë avantazhet e përdorimit të një testi shtatzënie në shtëpi?

Përdorimi i një testi shtatzënie në shtëpi ka mjaft avantazhe si psh: janë ekonomike, janë të lehta për t’u përdorur, japin rezultate shpejt. Sipas prodhuesve të kompleteve të shtatzënisë, shumica e testeve të shtatzënisë në shtëpi janë 97% deri në 99% të sakta kur i përdorni sipas udhëzimeve. Rezultatet pozitive mund të besohen, por ju mund të merrni një rezultat të gabuar negativ shumë herët në shtatzëni.

A ndryshojnë testet e shtatzënisë nga njëri tjetri?

Shumica e markave të testeve të shtatzënisë në shtëpi janë të besueshme. Megjithëse metoda e saktë e testimit të testeve të ndryshme të shtatzënisë mund të ndryshojë nga një lloj në tjetrin, të gjitha ato kërkojnë për hCG në trupin tuaj. Nëse jeni duke përdorur një test në shtëpi, shumica do t’ju japin të njëjtin rezultat. Dallimi me testet tuaja në shtëpi do të jetë ndjeshmëria e testit. Disa mund të jenë më të ndjeshëm se të tjerët dhe të prodhojnë një rezultat pozitiv – zbulojnë hCG në urinë – më shpejt se të tjerët. Për leximin më të saktë, rekomandohet që të prisni derisa të keni vonesa ose mosardhje të menstruacioneve. Në këtë moment, të gjitha testet duhet të jenë të sakta.

A ka ndonjë medikament që mund të ndryshojë rezultatin e testit të shtatzënisë?

Në pjesën më të madhe, medikamentet nuk i ndryshojnë rezultatet e testit të shtatzënisë. Antibiotikët, kontraceptivët oralë, alkooli dhe shumë të tjera nuk ndikojnë në rezultatet e testit tuaj. Arsyeja kryesore për një përgjigje negative të testit është testimi shumë herët. Ju gjithashtu mund të merrni një përgjigje nevative të gabuar nëse përdorni testin në mënyrë të gabuar dhe jo sipas udhëzimeve. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet në paketimin e testit tuaj për t’u siguruar që të merrni një rezultat të saktë.

Megjithatë, medikamentet e fertilitetit janë një përjashtim. Këto medikamente ndonjëherë mund të shkaktojnë një përgjigje pozitive të rremë në testin. Nëse jeni duke marrë medikamente për fertilitetin, kontaktoni profesionistin e kujdesit shëndetësor për rezultatet tuaja për t’u siguruar që ato janë të sakta.

Çfarë duhet të bëj pasi përgjigja e testit të shtatzanisë të jetë positive?

Nëse bëni një test shtatzënie në shtëpi dhe është pozitiv, ka disa gjëra që duhet të bëni, duke përfshirë:

  • Merrni vitaminat tuaja para lindjes – zgjidhni një vitaminë me acid folik të përfshirë në listën e përbërësve. Rekomandohet që të filloni të merrni këto vitamina përpara se të mbeteni shtatzënë. Kjo është për shkak se acidi folik mund të ndihmojë në parandalimin e defekteve të lindjes.
  • Telefononi profesionistin e kujdesit shëndetësor për një takim. Sigurohuni që të ndiqni zakone të shëndetshme. Rekomandohet që të mos pini alkool ose duhan gjatë shtatzënisë. Ju gjithashtu mund të dëshironi të kufizoni sasinë e kafeinës që konsumoni çdo ditë gjatë shtatzënisë.

Jepni komentin tuaj

Your email address will not be published.

LART