Këshilla për suksesin e ushqyerjes me gji

Që nga momenti i lindjes së foshnjës tuaj, ka një numër gjërash që mund të bëni për të përmirësuar procesin e gjidhënies.

Qëndroni së bashku pas lindjes

Mbajtja e foshnjës pranë gjatë gjithë kohës do të nxisë një ndjenjë afërsie dhe një përgjigje të fortë hormonale që lidhet me suksesin e gjidhënies. Në shumë raste është madje e mundur që ta keni fëmijën tuaj me vete menjëherë pas lindjes cezariane.

Merrni pozicionin e duhur dhe krijoni afërsinë

Ditët e para pas lindjes ofrojnë mundësinë më të mirë për ju dhe foshnjën tuaj për të mësuar ushqimin me gji. Gjinjtë tuaj janë akoma të butë për disa ditë pas lindjes, pastaj ndërsa qumështi i gjirit ndryshon nga kolostrum shumë ushqyes në qumësht të pjekur, gjinjtë tuaj mund të bëhen mjaft të fortë dhe të fryrë. Provoni ditët e para dhe eksploroni me pozicionin e gjidhnënies, per të gjetur të duhurin dhe për të shmangur problemet e mundshme.

Bëni durim

Ushqyerja me gji është një proces që ju dhe foshnja juaj po mësoni se bashku dhe për disa nëna dhe foshnja është më e vështirë se për të tjerat. Si çdo gjë e re, kërkon kohë dhe durim. Relaksimi është i rëndësishëm si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj. Nëse zbuloni se jeni e frustruar ose e zemëruar me veten ndërsa përpiqeni të ushqeni me gji, ndaloni dhe provoni të ushqeni fëmijën përsëri pas pak kohe. Nëse fëmija juaj është i shqetësuar, kërkoni ndihmë tek të afërmit që ta mbajë të shpërqendruar derisa të jeni gati të provoni përsëri. Ju gjithashtu mund të provoni të ndërroni anën, ushqeni nga gjiri tjetër foshnjën tuaj.

Ushqeni sipas kërkesës ose sipas nevojës

Ndërsa jeni në fillimiet e gjidhënies, fëmija juaj do të ushqehet nga shtatë deri në dymbëdhjetë herë në 24 orë. Kjo do të reduktohet me kalimin e kohës. Ushqyerja e shpeshtë do t’ju ndihmojë të prodhoni sërish qumësht të mjaftueshëm për fëmijën tuaj.

Mbajeni fëmijën në dhomë me ju

Të mbani fëmijën tuaj në të njëjtën dhome spitali me ju, si dhe në të njëjtën dhomë në shtëpi sjell mjaft përfitime.Përfshirë atë që zvogëlon rrezikun e vdekjes së papritur të foshnjave, gjithashtu promovon ushqyerjen me gji. Të mbani fëmijën në të njëjtin ambjent do ju ndihmojë të dalloni kur fëmija është i uritur, i lodhur ose ka nevojë për një përkëdhelje. Rrjedhimisht do të kuptoni dhe kur fëmija juaj është gati të ushqehet.

Krijoni një mjedis të sigurt gjumi për fëmijën tuaj natën dhe ditën.

Shmangni biberonët gënjeshtarë apo lodra të ngjashme

Duke qenë se foshnja juaj është ende duke mësuar të ushqehet me gji, mund të ngatërrohet nëse u ofrohet një biberon gënjeshtar. Nëse fëmija juaj konsumon lëngje të tjera përveç qumështit të gjirit, ai do të pije më pak dhe furnizimi juaj me qumësht gjiri do të ulet. Thithja e shpeshtë dhe e pakufizuar në gji do të kënaqë fëmijën tuaj dhe do të sigurojë që furnizimi juaj me qumësht të vazhdojë të plotësojë nevojat e foshnjës.

Gjidhënia rekomandohet gjatë gjashtë muajve të parë pas lindjes

Kur foshnjat ushqehen ekskluzivisht me gji, ata nuk kanë nevojë për ushqim apo pije tjetër deri në të paktën gjashtë muajsh. Mund të jeni të sigurt se foshnja juaj po merr mjaft qumësht gjiri në javët e para nëse ka gjashtë ose më shumë pelena të lagura dhe të paktën një lëvizje të zorrëve në ditë.

Jepni komentin tuaj

Your email address will not be published.

LART